onsdag 31 oktober 2007

Labbråttan Sara

29/10

Har nu varit i skolan och haft ett litet snack med lärare Katti, jag var förvirrad och frustrerad, hade en massa idéer, men behövde få lite guidning. Jag hade kommit fram till ett antal ämnen som jag var intresserad av, och var även inne på att arbeta med flera av dem, men behövde råd. Här är mina ämnen:

Ordspråk och talesätt

Vegan i en månad

Organiskt och levande vs artificiellt och dött

Fantasi - verklighet

Virkning

Street art

Träd

Jag vet nu (typ) vad jag göra. Weelaa! Jag ska leka labbråtta på mig själv. Katti tyckte att det där med inre konflikter kunde bli för svårtillgängligt och att det kunde bli krångligt att förmedla på ett bra sätt, vilket jag håller med om, men ändå ville arbeta med på något sätt. Så vad jag har kommit fram till är typ, ändra livsstil i en månad. Inte riktigt så, men något åt det hållet.

Först och främst ska jag bli vegan i en månad. Detta är något som jag ändå skulle göra privat, som en prova-på-grej, men jag tänkte att jag kunde ha det som projektämne också, då det ju i allmänhet i samhället är ett oerhört konfliktfyllt ämne. Inga animaliska produkter alltså, och eftersom jag är en godisråtta, så blir det heller inget socker. *Flämt!* Vidare ska jag arbeta på andra sätt än jag tidigare gjort, och med andra saker. Riktigt hur detta ska te sig vet jag inte riktigt än, så det får jag klura vidare på, men jag tänker mig ändå att det kommer involvera en del av de ingångar jag skrev ovan. T ex: Mitt enda konstnärliga skapande kommer att vara virkning i kombination med träd, eller jag ska göra allt med fel hand. Jag är också mycket inne på street art, alltså konst i interaktion med omvärlden, och detta vill jag nog också få med. Får fundera vidare, jag har ett par dagar på mig att slipa på detaljerna, sätta ut några grundläggande förutsättningar. Den första november sätter det igång!

Grubbel, grubbel...

27/10

Så har en vecka gått på projektet och jag har fortfarande inte kommit på vad jag ska göra. Är fortfarande irriterad på hela upplägget, men det kommer väl klarna tids nog, bara jag sätter igång med arbetet kommer jag nog komma underfund med hur allt hänger ihop, och hur jag vill ha det. Men jag måste börja med gestaltningen och det har jag inte gjort. Jag har idéer, men inga klara val. Ett spår jag är inne på är höst, att gestalta årstiden vi är inne i, ta upp konflikten som finns mellan sommar och vinter, och även den konflikt som finns inom en, i det att sommaren är förbi, och den långa mörka vintern hägrar. Jag älskar hösten och hade gärna jobbat med det, men det känns inte riktigt som ett relevant ämne, så jag vet inte. En annan sak jag funderar på är om jag kanske ska arbeta med beställningar jag har fått. Dels en plansch till en pjäs, dels en tavla. Hmmm…

Bleh, det är för tamt, för mesigt, för...jag! Måste gräva lite djupare.

En sak som jag har tänkt på en del, är att låta konfliktmomentet vara det inom mig själv. Jag har en enerverande tendens att krångla till saker och ting, göra det svårare än det egentligen behöver vara. Skulle jag inte kunna låta konflikten vara den inneboende konflikten i mig själv? Den som ligger mellan skaparglädjen och nyfikenheten, och rädslan för att göra fel. Naturligtvis, eftersom detta är en utbildning, kommer allt vi gör här bli bedömt, och vid bedömning finns alltid vissa kriterier, inte rätt och fel, men lite mer bra och lite mindre bra. Jag har mycket svårt för att skapa fritt och kasta mig ut i det okända, om jag vet att mitt arbete kommer att bli bedömt och betygssatt, få en stämpel i pannan. Jag hade ju kunnat strunta i det, men jag finner det svårt. Sedan finns ju de inneboende kraven, den eviga kampen mot sig själv, och jag vet inte om det är så mycket bättre. Lite grand som Foucaults idé om panoptikon, självreglering. Alltså, jag hade kunnat arbeta med detta, och ha detta som konflikt, den motsättning i skolvärlden som finns mellan att dels skapa och utvecklas, testa på nya saker, och dels bli bedömd. Både i relation till mig själv personligen, och i relation till skolan i allmänhet. Skulle det funka? Hmmm, jag får se…

Nu sätter vi igång

23/10

Jahapp, så sätter då projektet igång. Som vanligt är jag totalförvirrad, och vet varken upp eller ner (inget nytt, alltså), men denna gång är jag även på lite smått dåligt humör. Efter introduktion och seminarium är jag bara mer förbryllad och mer upprörd, tycker att hela alltet känns oseriöst och lekskola, samtidigt som jag ännu inte lyckats få grepp om uppgiften. Meningen med upplägg osv är att vi inte ska bli styrda, kunna skapa fritt, inte tyngas ner, men jag tycker ändå att det känns väl löst och flummigt på sina ställen.

Jag fäster mig för mycket vid de tekniska, formella detaljerna, jag vet…